Reisverhaaltjes.nl

WONDERBOOM

FOTO WONDERBOOM

Mijn favoriete 1-jarige plant is de wonderboom, een snelgroeiende tropische plant. Deze plant wordt wonderboom genoemd omdat er in een zeer snel tempo uit een zaadje een enorme plant groeit !  De vrucht wordt wonderboon genoemd en hieruit wordt wonderolie geperst. De overblijvende pulp bevat het zeer sterke gif rincine. Ook de wonderbonen zelf zijn zeer giftig, kijk dus uit met kinderen en dieren !! We hebben deze planten elk jaar in de tuin. In de tropen kan de plant na enkele jaren een hoogte van 15 m. bereiken !  Deze planten kunnen niet tegen de vorst….bij ons in de tuin worden ze ongeveer 3 m. maar dat in slechts een half jaar tijd ! Je kan dit zaad bij de meeste tuincentra wel kopen. Meestal zitten er zo’n 10 bonen in.

Rond februari kweek ik meestal een stuk of 5 , niet in de kas, want daar is het dan meestal nog te koud. Ik zet ze in een slaapkamertje op de vensterbank. Het kan wel een paar weken duren voordat ze kiemen, dus gewoon geduld hebben…wel elke dag even water sproeien !  De boon kan je trouwens niet  in een zaaibakje zaaien, maar meteen in een potje. Rond half april zet ik ze in de tuin ( houd dan nog wel de vorst in de gaten ) Deze planten hebben wel de ruimte nodig, ze worden niet alleen hoog maar ook zeker 1,5 m. breed !! Zet de plant op een zonnig plekje en geef zomers voldoende water, het is een echte waterslurper !

Ik vind het een schitterende plant ! Het heeft grote bladeren en geeft een tropische ‘look’ in je tuin. Wil je meerdere soorten in je tuin, kijk dan even via internet bij andere zaadhandels ! Er zijn er met groene, bruine en rood purperen bladeren.

De wonderboom is een fraaie 1-jarige plant voor wie de ruimte ervoor heeft !!

wonderboom 3m

wonderboom

 

 

Hierboven nog 2 andere soorten wonderbomen !

 

2 gedachtes aan “WONDERBOOM

    1. Margreet Pruis Bericht auteur

      Hallo Moen, deze plant is een 1-jarige plant en kan je dus niet stekken ! Je kunt in de meeste tuincentra een zakje wonderbonen kopen, ook bij Welkoop zelfs bij sommige supermarkten ! Plaats 1 boon in een klein potje met potgrond en zet deze op een warme zonnige plek en besproei deze elke dag een beetje, niet te nat ! Na een paar weken komt ie op en dan groeit deze snrl ! Zet deze plant in de tuin wanneer er geen vorst meer wordt verwacht ! Deze plant kan dan in een half jaar uitgroeien tot een hoogte van 3 meter ! Veel succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.