Reisverhaaltjes.nl

ZOELOES

Het is alweer bijna 20 jaar geleden, toen ik een schitterende (groeps)rondreis maakte door Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho. Zuid-Afrika is zowel qua fauna als qua flora een waar paradijs ! Het is één v/d mooiste landen die ik ooit bezocht heb… De reis begon in Kaapstad, met natuurlijk een bezoek naar Kaap de Goede Hoop, die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika…. De reis eindigde ruim 3 weken later in Johannesburg ! De schitterende Kaapprovincie, pinguïnkolonie, struisvogelfarms, de vele nationale parken, waar je prachtige wandelingen kunt maken en natuurlijk de gamedrives, iedereen heeft vast wel van het bekende Krügerpark gehoord…….. kortom teveel om alles op te noemen…er is zoveel te zien in Zuid-Afrika !

We bezochten ook de provincie Kwazulu Natal, deze provincie ligt in het oosten van Zuid-Afrika. Daar leven de zulu’s ( Zoeloes ) , de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika ! Veel mensen kennen de Zoeloes nog van de succesvolle TV-serie Shaka Zulu, uit de jaren ’80 !

De Zoeloe cultuur is bekend om hun vermogen om kunstzinnige voorwerpen te maken mbv. kraaltjes en naaigaren en ze leven nog zoveel mogelijk met traditionele gewoonten en gebruiken !

zoeloes zuid afrika

Ze wonen in typische lemen hutjes en ze leven wat het land hen te bieden heeft en eren hun goden dmv. uitgebreide ceremonies.

zoeloe vrouw

Ze eren vooral hun voorvaderen. Wanneer iemand ziek wordt is dat een teken, een soort waarschuwing van een voorvader, die van mening is dat je je geloof niet goed belijdt. De medicijnman/vrouw, de sangoma staat erom bekend, direct contact met voorvaderen te hebben. Hij/zij gebruikt kruiden en botjes tijdens ceremonies en maakt drankjes en zalfjes om allerlei kwalen te genezen !

sangoma

sangoma medicijnenvrouw zoeloes

We kregen ook een traditionele dans te zien…ze dansen, klappen en trommelen….ze schoppen hun benen hoog en gestrekt de lucht in, waarna ze hard met gestrekte benen op de grond stampen…hoe hoger iemand kan schoppen, hoe krachtiger de persoon wordt gezien ! Dit doen ze ook om kwade geesten te verjagen ! Het bezorgde mij kippenvel, wauh ! wat mooi !!

dans zoeloes

Het was een prachtige ervaring, een Zoeloe dorp te bezoeken !

Een volgende keer meer over het schitterende Zuid-Afrika !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.