Reisverhaaltjes.nl

ZOMER IN MIJN BOL

BLOEMENZAAD

Er is iets wat ik bijna net zo mooi vind als reizen namelijk: TROPISCH TUINIEREN!

Bezig zijn met mijn tropische planten en bloemetjes zaaien!

Met het prachtige lenteweer heb ik de kriebels en helemaal de zomer in mijn bol, waarschijnlijk net als de rest van Nederland!

Het afgelopen weekend zijn we dan ook druk in de tuin bezig geweest. Vorige week had ik de winterbescherming van de planten weggehaald en ik zag dat de meeste planten al weer begonnen uit te lopen. In mijn dromen zijn de planten al weer een paar meter hoog. Ja werkelijk ik droom erover! In bed lig ik te denken waar ik alle planten neer ga zetten… Ik slaap dus ook meestal slecht omdat ik altijd wel enthousiast met iets bezig ben en eenmaal in bed lig ik daarover na te denken… Herken je dat?

We kochten 10 zakken bemeste tuinaarde en verdeelden de grond over de voor-en achtertuin. Ik moet er nog steeds aan wennen dat ik hier niet te maken heb met zandgrond zoals we in Oranjewoud hadden. Hier kleigrond! Hoewel achterhuis de bakken gevuld zijn met bomengrond en in de voortuin de toplaag ook bomengrond is, vind ik het nog steeds maar niks. Bomengrond is dan wel super goede grond, maar ook niet lekker om in te werken. Zodra het begint te regenen is het een grote blubberbende. Nu gemengd met de tuinaarde is het beter.

Ik heb alle (6) kratten met bollen van zolder gehaald en in de tuin gezet. Canna’s, Canna Banana (twee kleuren) en Hedychium (siergember). Alle bollen zijn goed de winter door gekomen en begonnen ook al uit te lopen. Het is eigenlijk nog ietsjes te vroeg, maar dikke vorst krijgen we toch niet meer.

tuin met phormium en de bollen gezet

In de kleinste bak rechts staat Canna Banana (groen blad). Die plant wordt minstens twee meter hoog. In de middelste bak staat Phormium, die groene plant. Deze is zonder winterbescherming goed de winter door gekomen! Naast de Phormium staat de Dicksonia ( Tasmaanse boomvaren). Die had ik in huis in de wintermaanden. Achter de Phormium staat siergember. Die wordt ook hoog met prachtige bloemen erin en nog naast de Phormium staan Canna’s. In de bak links zit de rode Canna Banana. Allemaal tropische planten die banaanachtig blad hebben en er komen straks mooie grote rode, roze en oranje bloemen in! ( kan niet wachten)

Rob heeft met de hogedrukreiniger de tegels schoon gemaakt. Daar was hij wel een paar uur mee bezig! Alles weer netjes tenminste voor even dan, want onze kat ‘Semmie de Sloper’ sloopt de planten en onze hond Terror zit altijd in de tuin te graven en met zijn achterpoten gooit hij alle grond op de tegels…

tegels met hogedruk reiniger schoongemaakt

De twee Fatsia’s (Japonica en Spiders Web) zijn ook goed de winter door gekomen. Deze kunnen wel bijna -20 verdragen, dus daar was ik ook niet bang voor.

fatsia's

Helaas is de bananenboom die in het najaar ruim twee meter was doodgegaan… Maar die komt straks wel weer terug. Deze banaan heb ik al bijna 4 jaar en nooit krijg ik hem de winter door, maar in het voorjaar komen er weer nieuwe jonge scheuten die vervolgens in het najaar weer ruim twee meter zijn!

In de voortuin hebben we samen ook heel veel Canna’s en nog wat andere bolletjes gezet!

Naast bollen zetten ben ik ook aan het zaaien geslagen…In gedachte heb ik nog steeds de 60 meter lange tuin die we in Oranjewoud hadden. Ik zaaide namelijk 4 wonderbomen die reusachtig groot worden, 4 boomtomaten (deze planten met groot blad worden ook enorm), 4 Paulownia’s dat zijn bomen met reusachtig groot fluweelzacht blad. Deze bomen kunnen wel 10 meter hoog worden(slik), ik zaaide nog Echium uiteraard ook groot en verder nog de 1-jarigen Lavatera, Kattesnor en Papaver met reuze grote roze bloemen( vaste plant)

zaaibakje

potjes plantjes gezaaid

Voor in de bloembakken kocht ik viooltjes ( ben ik gek op) leeuwenbek en petunia’s! Als je zelf zaait zijn de planten veel mooier, groter en ze bloeien rijkelijker en langer!

Ik moet nu wel drie maal daags de bakjes water geven (sproeien) en ik zit nu al (na 2 dagen) te kijken of er al wat opkomt hihi (mevr. ongeduld)

Waar ik straks alles neer moet zetten…geen idee. Onze tuin is achter maar 13 meter diep en voor huis 10 bij 7 meter (ongeveer) en alles staat al bijna vol.. Rob moet me steeds een beetje afremmen. Hij vraagt ook constant: ‘waar ga je dat straks allemaal neerzetten’?

Op de slaapkamers hebben meer dan 20 planten overwinterd die straks ook nog allemaal de tuin in moeten. Dit zijn eigenlijk kamerplanten, Colocasia’s en Alocasia’s en die kunnen pas in mei de tuin in!

kamerplanten

Op het balkon staan nog minstens 10 planten, oa palmen en andere soorten bananenbomen.

Ik had ook vier Colocasia’s op de slaapkamer, die ik zaterdag buiten in de grond heb gezet. Tenminste twee daarvan hebben het niet overleefd, twee Black Majics. Balen want deze schitterende planten worden ook erg groot en daar was ik juist zo blij mee. Op dit moment is er moeilijk aan te komen.

Ik zoek dan ook alles af op het internet om nieuwe te bestellen. Tijdens het zoeken zie ik weer allerlei andere prachtige planten die ik dan ook weer graag wil hebben pfft soms word ik moe van mezelf….(vaak) (en Rob van mij)

Bovendien ben ik lid van de besloten groep Exotische en bijzondere planten op Facebook. Daar heb ik ook zo mijn contacten en daar worden ook schitterende planten aangeboden!

Ik zag oa Caladium, wow schitterende planten en Brunnera’s daar zijn heel veel soorten van…  Gekleurde bladblanten, mooi als onderbegroeiing

Ik denk dat ik vanmiddag even naar Witmarsum ga naar het tuincentrum…Zou Rob mee willen??

wordt vervolgd!!

Ben jij afgelopen weekend ook lekker in de tuin bezig geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.