Reisverhaaltjes.nl

ZONSVERDUISTERING IN AMERIKA

ZONSVERDUISTERING

De aarde draait om de zon, en de maan draait om de aarde. Dat weten we allemaal. Maar soms komen deze alle drie op één lijn te staan. De maan schuift dan precies tussen de zon en de aarde. Omdat je de zon dan niet meer ziet, wordt het even donker. Dit noemen we een zonsverduistering. Ja dat weet ik, zal je nu denken. Maar misschien heb je ook gelezen of gehoord, dat er vandaag een totale zonsverduistering (eclips) is in de Verenigde Staten. Het leuke is, dat twee broers van mij nu in een camper onderweg zijn naar Clarksville in Kentucky om dit spektakel bij te wonen! Nòg leuker zou zijn, als ik daar ook bij kon zijn haha, maar helaas…

De zonsverduistering zal in 14 staten van Amerika te zien zijn. Van de west – tot de oostkust: Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, North Carolina, Georgia en South Carolina. De totale eclips is er ruim twee minuten te zien. Behalve in Montana (bijna 50 seconden) en in Iowa (bijna 35 seconden) Deze zonsverduistering begint om 11.56 uur en duurt tot 14.51 uur, lokale tijd. Mijn broers zullen de eclips iets voor half 2 lokale tijd in Clarksville gaan bijwonen. In Nederland is het dan half 9 ’s avonds! Spannend!!

Honderdduizenden toeristen zijn op dit moment naar gebieden in Amerika, waar de eclips het best te zien zal zijn. Mijn broers zijn afgelopen nacht om drie uur op gestaan, want ze moeten met hun camper nog een eindje rijden. Er wordt een enorme verkeerschaos verwacht!

camper door amerika

Via een groepsapp wordt de familie steeds op de hoogte gehouden. Hartstikke leuk natuurlijk! Wel lastig is het tijdsverschil van 7 uur! De zoon van mijn jongste broer woont in Amerika, dus deze reis is een combi van een bezoek aan mijn neef, de zonsverduistering en een roadtrip met de camper door een gedeelte van de VS!

Een totale zonsverduistering is heel bijzonder en komt ongeveer eens in de 18 maanden voor. Het komt zelfs maar op elke specifieke plek op aarde gemiddeld slechts eens in de 375 jaar voor. De laatste totale zonsverduistering in Nederland was in 1715 (!) en de eerstvolgende in Nederland is in 2135.

Op 11 augustus 1999 was er een zonsverduistering van 95% te zien in Nederland. Misschien kun je je dit nog herinneren. Iedereen was toen in het bezit van de zogenaamde eclipse brilletjes! Twee jaar geleden, op 20 maart 2015, was er in Nederland een verduistering van 84% te zien. Deze verduistering hebben wij helaas gemist, omdat we toen in Mexico zaten!

Wist jij dat er veel ‘eclipsjagers’ zijn, die de hele wereld over reizen om dit paar minuten durende spektakel te zien? Er worden zelfs speciale reizen door bijvoorbeeld Djoser en SNP georganiseerd! Zo’n totale zonsverduistering wordt als iets ‘bovennatuurlijks’ ervaren. De vogels stoppen met zingen en de natuur maakt zich op voor een vroege nacht. Het wordt merkbaar kouder en er ontstaan kleuren zoals bij een zonsondergang. Lijkt mij een ‘kippenvel’ moment!!

Dit spektakel zal zeker in het nieuws komen vanavond, maar is ook live, onder andere op You Tube te volgen. Al vanaf 18.00 uur op diverse live streams (NASA)

Ik zou dit wel graag eens willen zien, jij dan? Of misschien heb je dit al eens gezien? Vertel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.