Reisverhaaltjes.nl

ZWERFDIEREN

mager poesje

Aah, wat een schatje …dit poesje zagen we bij ons hotel op het strand, op Jamaica ! De restaurantjes bevinden zich daar allemaal op of aan het strand en als de toeristen gaan eten, dan komen de zwerfkatten bij de tafels. Je ziet de meeste toeristen de katten wel voeren, ik voer ze ook altijd in het buitenland. Je moet dan wel uitkijken , dat ze je niet krabben, want dat kan echt levensgevaarlijk zijn, je hebt zo een infectie ! Hoewel het moeilijk voor mij is, raak ik ze niet aan…

Dit poesje was zó zwak, zó mager, dat ze niet eens meer om eten schooide, ze bleef zitten waar ze zat….ze had ook geen kans bij de andere sterkere en brutalere katten om een hapje te bemachtigen. Wij waren veel op excursie, ook een tweedaagse tour rond het eiland en toen we terug kwamen, zag ik haar niet meer, ik veronderstelde dat ze dood was gegaan…Ik vroeg aan een ander Nederlands stelletje, of ze dood was, maar ze wisten me te vertellen dat een Jamaicaanse vrouw medelijden met haar had en ze had haar meegenomen naar haar eigen huis!! Kijk daar word ik dan weer helemaal blij van !

De restaurant eigenaars vinden het niet leuk, al die katten die om eten schooien bij de toeristen..  met een bloemenspuitje worden ze weggejaagd… Maar vaak zie je in het buitenland dat ze een schop krijgen of met stenen worden bekogeld…

Op het strand zag je ook af en toe zwerfhonden, die dan onder je ligbedje, even in de schaduw uitrustten.. Op Jamaica zijn veel Amerikaanse toeristen en zij zijn gek op dieren. Als er een hond op het strand liep, zag je meteen een Amerikaan opspringen om een bekertje water voor de hond op te halen !

In het buitenland zie je ontzettend veel zwerfdieren…en dan heb ik het nu even over honden en katten. Ze zijn vaak gewond, bijna altijd erg mager, vaak omdat ze natuurlijk honger hebben, maar ook omdat ze wormen of ziektes hebben ! Vrouwtjes zijn altijd òf zwanger, òf ze hebben net jongen gehad. Ik zou dan elk dier wel willen redden…. iig. eten willen geven… Als kind stond ik vroeger ook met een pak kattenbrokjes in de tuin te rammelen, zodat alle katten uit de hele buurt kwamen eten….dat vond mijn vader niet zo leuk…ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van zijn kant, bleef ik dat doen…

Op Jamaica hebben de lokale mensen allemaal wel één of meer honden en eigenlijk hebben ze het daar niet eens zo slecht. Ze hebben de vrijheid om te lopen waar ze willen en komen altijd rond etenstijd thuis en eten dan met de pot mee..

De honden leven wèl korter dan in Nederland, want dierenartsen hebben ze daar niet !

honden op het strand

zwerfhond

Je treft ze meestal languit slapend, ze hebben allemaal schurft en wondjes…

hond slaapt op de grond

hond slapend op de tegels

In Azië zie je veel zwerfhonden, je struikelt er ’s avonds bijna letterlijk over, want ze liggen overal op de stoep languit te slapen !

In Midden-Amerika zag ik heel veel roedels honden op pleinen bij elkaar komen, meestal is er dan één de baas en loopt het ook wel eens uit op een vechtpartij..

Deze hond kwam ik bij een benzinepomp tegen in Guatemala…mager…pas jongen gehad…en had honger..

hond eet ijs

Ik vind het altijd zo zielig…ik ben in staat om ze allemaal te voeren….ik zou er een dagtaak aan hebben…

De foto hieronder is gemaakt in Senegal op de vismarkt. Dat vind ik dan weer leuk om te zien, alle zwerfkatten mogen mee eten !

katten op de vismarkt die vis eten in senegal

De meeste katten die ik tegenkom, zet ik op de foto…we hebben zelf ook 4 katten, maar die zien er wel wat beter uit….

kat op Zanzibar

Deze katten fotografeerde ik op Zanzibar

kat

jong poesje

en deze kat in Mexico, die heeft het niet slecht…

kat in mexico

Ben jij ook gek op honden en katten ? Voer jij ze ook altijd in het buitenland ?

 

4 gedachtes aan “ZWERFDIEREN

 1. Gea

  Heel herkenbaar Margreet, ik trek t me ook altijd erg aan…..ik probeer ook meestal alle dieren eten te geven maar dat is idd een dagtaak, zou t liefst een hond of kat mee naar huis willen nemen om een goed leven te geven. Mooi verhaal van je, en goed dat jij ook zo aan die arme beestjes denkt!

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Dankje Gea, ik zou ook het liefst zo’n hond of kat mee willen nemen naar huis en een goed leven geven ! Ik heb een kennis, zij heeft een hond uit een dierenasiel in Spanje weggehaald en die hond heeft het nu zó goed !!

 2. Essie

  Net terug uit Guatemala (en Mexico) en echt in shock van de honden in Semuc Champey, ik had kattenvoer mee genomen maar zag eigenlijk vooral honden.
  Qua voeren: doen als ze het echt nodig hebben (Maar niet te veel in een keer).

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   Ik zie de laatste jaren steeds meer mensen voer voor honden en katten meenemen naar het buitenland, wel fijn om te zien. In Mexico en Guatemala zie je idd. ook veel zwerfhonden die er niet best uit zien…. We komen net terug uit Gambia en gelukkig worden de dieren daar wel gevoed, niet alleen door toeristen, maar ook door de bevolking! Dankje voor je reactie Essie, ps idd. Niet te veel voeren in 1x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.