Reisverhaaltjes.nl

AUTOOTJE VAN BLIK

BLIKJE COLA

In mijn vorig reisverhaaltje heb je kunnen lezen dat we naar de markt in Kotu hadden gelopen om ons autootje van blikafval op te halen. Onderweg naar de markt zagen we een wandelpad in het natuurreservaat en maakten daardoor een ‘klein’ omweggetje.

Vier dagen eerder waren we op deze markt geweest en zagen we ze: autootjes gemaakt van (afval) blik! Vroeger, in de jaren 80 en 90, zag je dit (soort speelgoed) veel in Afrikaanse landen, maar ook wel in Azië. Niet alleen autootjes, ook wel vliegtuigjes of scooters! De laatste jaren zag ik ze bijna niet meer in het buitenland.

Helaas vonden we deze auto’s in Kotu een beetje aan de grote kant.

blikken auto's Gambia

auto's gemaakt van afvalblikjes, Gambia

auto gemaakt van blikafval, Gambia

Helemaal te gek vind ik ze!

We vroegen de eigenaar van de shop of hij ze niet kleiner had. Dat had ‘ie’ niet, maar hij kon er wel een voor ons laten maken. Zijn broer maakte ze. We bestelden er eentje van ongeveer 15 centimeter lang, de helft kleiner.

Toen nog even onderhandelen over de prijs uiteraard. Het was moeilijker om ze klein te maken, zei de man. Er zat meer werk in. We kwamen uit op 500 dalasi (bijna 10 euro), 100 dalasi betaalden we vooraf. Ik wilde nog graag dat er een cola blikje in verwerkt zat. Hij noteerde het op zijn briefje

We waren dus zeer benieuwd hoe ons autootje was geworden. De man herkende ons direct toen we aan kwamen lopen en haalde trots de auto tevoorschijn. Het overtrof al onze verwachtingen!

Geweldig vonden we hem! Alles zat erop en eraan. Uitkijkspiegeltjes, van binnen het stuur, stoeltjes, de pedalen. Super! Én het cola blikje niet te vergeten!

autootje gemaakt van blikafval, Gambia

Prachtig hè? Wat een creativiteit!

autootje van blikafval, Gambia

autootje van blikafval, Gambia

autootje van blikafval, Gambia

autootje van blikafval, Gambia

autootje van blikafval, Gambia

De onderkant: mak in Gambia plus telefoonnummer, schitterend!

De verkoper straalde van trots. Hij had een glimlach van oor tot oor. (wij ook)

We zeiden tegen hem dat hij meer moest gaan maken. Kleinere. Dat (sommige) toeristen dit heel mooi vinden en zéker willen kopen. Dat ging hij doen!

We namen afscheid en bedankten hem nogmaals. Hij blij, want hij had veel verdiend, en wij blij met ons autootje!

Eerder kochten we ze ook in Senegal

blikken en houten autootje uit senegal

en in Zanzibar

blikken autootje uit zanzibar

In Nederland kun je ze kopen in de wereldwinkel!

Heb jij dit soort autootjes wel eens in het buitenland gezien?

Vind jij ze ook zo leuk?

2 gedachtes aan “AUTOOTJE VAN BLIK

 1. Karine

  Hoi Margreet, super hè dat soort souvenirs met een verhaal. Zo hebben wij er ook al een hele reeks ?. Op onze laatste dag in Namibië reden wij ook nog langs Windhoek. We hadden toch een nachtvlucht dus tijd zat. Daar stootten we ook toevallig op een shopje waar een soort Bob Marley-figuur zijn waar aan de man bracht. Een echte artiest die ook dit soort kunstwerkjes van blik maakte. Hij had zijn techniek nog enigszins verfijnd; hij versneed de blikjes en ander metaal tot zeer smalle strookjes die hij vouwde rond een eerst gemaakte vorm van metaaldraad. Het resultaat was prachtig. Hij maakte autotootjes en (Afrikaanse) dieren, groot en klein. Ander werk van hem waren ook dieren met van die mini-kraaltjes, je kent ze wel. Een monnikenwerk met ook prachtige resultaten. We kochten enkele hele mini mini-diertjes (olifantje, giraf, kameleon en zebra) en dan nog een ietwat grotere zebra. Allen verfijnd tot in de details, meesterwerkjes…
  Wij proberen van elke reisbestemming steeds een paardje mee te brengen voor Marc zijn verzameling. We hebben er al in alle soorten materiaal en grootte…. Dat lukt natuurlijk niet altijd naargelang de bestemming maar de zebra was ditmaal een goed alternatief ?. Nog veel groetjes

  1. Margreet Pruis Bericht auteur

   (vooral) Afrikaanse souvenirs zijn zo mooi hè. Ware kunstenaars kom je soms tegen in het buitenland! Ik vind het altijd leuk als iemand ‘iets’ verzamelt! Zèlf ben ik ook zo’n verzamelaar!
   Dank voor je reactie Karine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.