Reisverhaaltjes.nl

BAOBAB ISLAND

Baobab island, Gambia

In het vorige verhaal heb je kunnen lezen dat we lang op zoek waren naar het Baobab eiland. Veel lokale mensen weten de weg niet hiernaartoe, ze kennen zelfs het eiland niet! Bovendien waren er geen wegwijzers naar dit eiland!

In Gambia zijn 21 eilandjes en Baobab eiland is nummer 22. Dit eilandje is pas 18 jaar geleden (her)ontdekt! Zo’n 300 jaar geleden werd het verlaten door de laatste bewoners, een stam van het Jolavolk: de Bianuka’s! In het najaar van 2000 is er een lodge op gebouwd.

Nu we eindelijk het eiland hadden bereikt, vroegen wij ons af hoe we de rivier overkwamen… Het zag er verlaten uit, en de lodge zag er zo van een afstandje vervallen uit!

Baobab island, Gambia

uitloper van de rivier Gambia, bij Baobab eiland, Gambia

Wat een rust hier… Totdat Buba ineens op zijn vingers begon te fluiten. Een aantal vogels vlogen van schrik uit de bomen. Niet lang daarna zagen we in de verte een bootje aankomen. Ha, ze kwamen ons ophalen!

bootje die ons op komt halen en naar baobab eiland brengt, Gambia

Tien minuten later stonden we op het eilandje tussen de schitterende baobab bomen! Er woont een (kleine) familie die de lodge beheerd. De man die ons overgezet had was er één van. Hij vertelde ons dat er 35 baobab bomen opstonden en er in deze omgeving meer dan 100 verschillende vogelsoorten te spotten waren! Hij wees me direct op een papagaai die hoog in een boom zat. Ik zag een prachtige gekleurde vogel. Helaas verdween hij in een van de holletjes van de boom.

Ik schoot nog wat mooie plaatjes! Wanneer een baobab boom omvalt, groeit deze gewoon door!

Baobab island, Gambia

Baobab island, Gambia

Baobab island, Gambia

We gingen in het ‘restaurant’ zitten en waren uiterst verbaasd dat we hier echt wat drinken konden krijgen. Het zag er allemaal oud en vervallen uit! Bier was er helaas voor Rob niet, maar wel cola en fanta.

De gids vertelde ons meer over het eiland. Hij vroeg ons reclame te maken, andere mensen te vertellen dat je hier overnachten kon. Dat je hier heerlijk van de rust kon genieten. Het een walhalla voor vogelliefhebbers was, je hier kon vissen en boottochtjes kon maken! Ik beloofde dat te doen, bij deze dus!

Er waren op het moment geen toeristen. Het eiland is zo onbekend, dat de huisjes bijna altijd leeg staan. Er kwamen maar 2 à 3 toeristen per week, en die bleven niet slapen vertelde de gids.

Misschien wilden we barbecuen om 2 uur? We zouden dan ook een dansvoorstelling te zien krijgen. Dat laatste leek me wel bijzonder, maar barbecuen? Het  was 12 uur. Ik zag me niet 2 uur lang op dit piepkleine eilandje zitten. Daar zouden dan nog wat uurtjes bijkomen voor het eten en zou onze middag dus om zijn. Ik wilde eigenlijk weer verder, Rob dacht er net zo over dus we bedankten hem vriendelijk!

We bleven gezellig daar een klein uurtje zitten kletsen met de gids en Buba. Ze vroegen ons over het leven in Nederland en we lieten wat foto’s van Sneek en omgeving zien. Ons huis, de tuin enzovoort. Ze vielen van de ene verbazing in de andere. Wat een rijkdom in Nederland. Ja, inderdaad, dat is ook zo. Wat hebben wij het goed in ons land. De gezondheidszorg, de kwaliteit van de scholen, het is niet te vergelijken met Gambia. Maar ze schrokken ook wel toen we vertelden dat we overal veel voor moesten betalen. Het ziekenfonds, de eigen risico, de huur, verzekeringen, belastingen en ga zo maar door. Onze lonen liggen natuur velen malen hoger. Je kunt het gewoon niet vergelijken, ons leven is zo anders. Dat er ruim 17 miljoen mensen in ons kleine landje woonden hadden ze geen idee van. Dat het in Nederland koud was, ja dat wisten ze!

Voordat we ons weer naar de overkant lieten brengen, liepen we nog even een rondje over het eiland. Deze bomen zijn 9 maanden per jaar bladerloos!

Baobab island, Gambia

baobab island, Gambia

De vrucht van de baobab boom heet ‘apenbrood’ Deze bomen worden ook wel apenbroodbomen genoemd. Wil je meer over deze bomen lezen, lees dan mijn verhaal BAOBAB BOMEN

APENBROOD , DE VRUCHT VAN DE BAOBAB BOOM

De vrucht wordt onder andere door apen gegeten. We zagen ook apen, maar die waren zo schuw, toen ik een foto wilde maken waren ze al in het mangrovebos verdwenen!

We vergeten soms foto’s van elkaar te maken… Even een fotootje van Rob dus!

Baobab island, Gambia

De gids bracht ons weer terug naar de overkant. De andere man hadden we niet meer gezien. We stapten voorzichtig in de wiebelende kano. Als dat maar goed ging. Ik zag mezelf al in het water liggen… Àls ik ging dan moest ik er voor zorgen dat ik mijn tas boven water hield dacht ik. Ik moest er niet aan denken dat mijn camera in het water zou belanden en daardoor al mijn foto’s kwijt zou raken. Maar het ging goed.

Met de groene kano werden we naar de overkant gebracht!

steiger met de bootjes op Baobab island, Gambia

Op de steiger aan de overkant stonden twee Engelse dames met een gids te wachten. (er kwamen toch nooit toeristen was me net verteld?)

We liepen over een smal paadje tussen het mangrovebos terug naar onze auto. Ik hoorde geiten  blèren. ”Ah, de BBQ is gearriveerd”, zei Rob

Oh nee he, er worden daar toch geen geiten doodgemaakt? Ik durfde bijna niet verder te lopen. Tussen de mangrove zag ik een man in de rivier staan die een geit in het water hield. Ik meende te zien dat hij de geit helemaal onder water hield. Hij ging hem toch niet verzuipen? Toen we bij onze auto aankwamen zagen we een andere auto staan. Er stond een geit vastgebonden aan de trekhaak. Deze was zo aan het mekkeren, omdat zijn ‘kameraadje’ mee het water in was genomen. Ik vroeg aan Buba: ”gaan ze deze dood maken voor de BBQ”?

”Yes, and also a bushpig ”! antwoordde Buba

Ik keek waarschijnlijk zo zielig dat hij kort daarna zei: ”no, these goats are not for the BBQ , the goats are from this man”, wijzend op de man die in de rivier stond. Rob zei (hij kent mij) ze zijn de geiten alleen maar aan het wassen. Toen pas durfde ik weer te kijken… Inderdaad de man was de geit aan het wassen en kwam met een (gelukkig) levende geit het water weer uit.

geit wordt gewassen, (en even later geslacht voor de BBQ, GambiaHet andere geitje mekkerde heel erg en liep zijn vriendje tegemoet. Hij snuffelde aan hem : ”alles goed schat”?

Toen was het zijn beurt om gewassen te worden. Hevig tegenspartelend werd hij de rivier ingetrokken…

Ja ja, dacht ik. Jullie kunnen me wel meer vertellen. Deze geiten zijn wel degelijk voor de BBQ. Ze worden inderdaad nu gewassen, maar straks geslacht. Dan moeten ze schoon zijn natuurlijk…

Eenmaal terug in de auto had ik mijn gedachte nog héél lang bij deze arme geitjes… Zoiets kan ik heel moeilijk van me afzetten.

Ik was zo blij dat we niet gebleven waren voor de BBQ.

Ben ik dan vegetariër? Nee, niet helemaal. Een beetje hypocriet misschien, maar ik eet heel weinig vlees. Niet meer bij mijn warme maaltijd, maar als het door de macaroni zit bijvoorbeeld ga ik het vlees er niet tussen uitpeuteren…

Wij kwamen eigenlijk per toeval bij dit eilandje terecht, niet bepaald de beste of snelste weg. Op internet heb ik even opgezocht hoe je hier wat makkelijker kunt komen:

Op de Transgambia Highway neem je de afslag Kulori. Deze afslag is zo’n 15 kilometer vanaf de stad Brikama. Je moet dan door het kleine dorpje Kulori rijden en dan is het nog even zoeken. Want zelfs mensen uit het dorpje kennen dit eilandje niet allemaal! De naam van de lodge is: Sitajo-Yen Lodge!

Wij reden verder, op naar het volgende avontuur!

 

 

2 gedachtes aan “BAOBAB ISLAND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.