Reisverhaaltjes.nl

BOLLEN UIT DE GROND

BOLLEN UIT DE GROND

He he, eindelijk zijn alle bollen uit de grond. Wel een beetje laat, want we hebben al diverse keren vorst gehad. Maar alles ziet er nog goed uit gelukkig!

Begin november had ik alle kamerplanten, palmen en bananenbomen al binnen gezet. Zie ook mijn artikel VORST IN HET LAND

Inmiddels zien de planten er niet zo mooi meer uit, maar dat komt wel goed.

planten uit de tuin binnen overwinteren

Twee weken geleden heb ik bijna alle bollen uit de voortuin gehaald. Alle Canna´s en de Olifantsoren.

colocasia's

Eerst moest ik alle planten tot zo´n 15 centimeter hoogte afsnijden. De container zat al snel vol, ook die van de buren… Een heel karwei. De grote kluiten grond aan de planten maakten de kratten waar ze in kwamen loodzwaar, zodat ze bijna niet te tillen waren. Ik zette alles in de kelder, want twee trappen op naar de zolder, dat was me te zwaar.

Zo zag het er in de zomer uit:

voortuin tropische planten

Nu moest de hele achtertuin nog! Ik had er geen puf meer voor, bovendien zaten de containers dus vol en hadden we de afgelopen weken veel regen, kou en zelfs sneeuw. Geen ideale weersomstandigheden om even lekker in de tuin bezig te zijn.

Maandag hielp Rob mij even. Het was eindelijk weer eens een droge dag en Rob was vrij. Ik sneed alle planten af en Rob spitte alles uit de grond en bracht alle zware kratten naar zolder!

canna banaan bollen uit de grond

canna banaan bollen

Zo zag het er in de zomer uit, de achtertuin:

achtertuin tropisch

 

canna banaan

achtertuin tropisch

achtertuin tropisch

Nu ziet het er zo uit:

tuin winterklaar

bollen uit de grond

De rode canna banaan hebben we in de grond laten staan en bedekt met een dik pak groenafval. We hadden geen lege kratten meer. Rob heeft een paar bollen uit de grond gehaald, mochten deze planten de winter toch niet doorkomen.

Nadat alle bollen uit de grond waren heeft hij met de tuinslang alles even schoon gespoten en ziet het er weer netjes uit. Wel erg kaal. Vooral nu de klokwinde (klimop) weg is gehaald. Het is een stuk lichter in huis geworden.

De voortuin is ook bijna leeg

voortuin winterklaar, alle bollen er uit

Zo zag het er een paar maanden geleden nog uit

voortuin tropisch

voortuin tropisch

voortuin tropisch

bananenbomen voortuin tropisch

voortuin tropisch

canna's in bloei

bananenbomen winterhard, voortuin tropisch

Kon het maar het hele jaar zo zijn….

Volgend ga ik de planten anders neerzetten. Waarschijnlijk geen grote wonderbomen meer, daar is de tuin te klein voor. Wel jammer want ze behoren tot mijn favorieten

WONDERBOOM, TUIN TROPISCH

In het najaar waren deze planten door de harde wind omgewaaid

OMGEWAAIDE WONDERBOOM

Al met al was het een uitstekende zomer voor de tropische planten. Genoeg zon en regen, en heel belangrijk: nauwelijks slakken!! Alles groeide als een tierelier, ik heb enorm van de tuin genoten!

Nu heb ik een paar maanden geen omkijken naar de tuin en kan ik rustig nadenken hoe ik het volgend jaar ga indelen. In januari/februari ga ik wat bloemetjes zaaien, zoals deze NEMESIA BLOEMETJES en de KLOKWINDE

nemesia cheiranthus

en ik wil nog graag wat bijzondere Canna planten met bonte en gestreepte bladeren erbij kopen!

Meestal begint het bij mij in maart alweer te kriebelen. Dan wil ik weer graag in de tuin aan de slag. Maar rond april/mei kunnen alle bollen pas de grond weer in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.