Reisverhaaltjes.nl

DE KROKODILLENPOEL

KROKODILLENBEK IN KACHIKALLY, GAMBIA

Toen ik afgelopen oktober mijn reisverhaaltje KROKODILLEN AAIEN schreef, had ik nooit gedacht dat ik nog geen 4 maanden later opnieuw bij deze krokodillenpoel in Bakau zou staan!  Eigenlijk heet het piepkleine dorpje Kachikally, waar de poel naar is vernoemd!

De heilige krokodillenpoel bevindt zich in een stukje bos in een buitenwijk van Bakau. Deze wijk herkende ik direct.Tenminste de smalle straatjes en de huisjes. De tijd had hier stil gestaan leek het wel. In de loop der jaren was er weinig veranderd. Nog steeds dezelfde armoedige huisjes met de bekende golfplaatjes…

Bakau in Gambia

buitenwijk Bakau, naar Kachikally

Hobbelend over smalle zandpaden vol kuilen reden we door deze wijk naar de krokodillenpoel. Overal zagen we afval liggen. We roken het open riool…

Onze bestemming:

krokodillenpoel Kachikally

De entree was 100 dalasi, bijna 2 euro.

Buba stoof eerst naar de WC. Hij moest schijnbaar nodig. Ik ook (natuurlijk) maar mijn oog viel meteen op twee grote (nijl)krokodillen die op het zandpad lagen en de weg bijna versperden. Waren dat echte? Nee toch? Ze bewogen namelijk niet… Het voelde zo surrealistisch dat deze gigantische prehistorische beesten ècht levende wezens waren. Ik stond er hooguit twee meter vanaf… Toch voelde ik geen gevaar. Ze waren namelijk tam! Zó tam, dat je sommige zelfs kon aanraken!  Waarschijnlijk niet deze die op het pad lagen, tenminste dat zou ik maar niet proberen! Houd er ook rekening mee dat geen enkele reisorganisatie een excursie hier naartoe aanbiedt. Het aanraken van deze dieren is geheel op eigen risico!

een krokodil in Kachikally, Gambia

Buba nam ons eerst mee naar het museum. Dit museum was voor mij ook nieuw! Hier liggen attributen die te maken hebben met de Gambiaanse tradities, zoals muziekinstrumenten. Deze zijn allemaal gemaakt van kalebassen en huiden van dieren. De trommels werden vroeger gebruikt om boodschappen mee door te geven! Dit is een van de eerste trommels die men vroeger maakte!

trommel in het museum, Kachikally in Gambia

Verder is er is een fotocollectie van de geschiedenis van Gambia, met bijhorende informatie. Het museum is niet erg groot, maar wel interessant om even te bekijken! Buba vertelde ons trots het een en ander over zijn land en zijn eigen stam waartoe hij behoort!

Vervolgens liepen we door een stukje bos langs de oude Heilige (kapok)boom. Hier komen mensen van heinde en ver, ook uit omringende landen, om te bidden. In mijn verhaal ‘KROKODILLEN AAIEN‘ kun je lezen waarom deze (hele) omgeving zo heilig is. Er schijnen hier echt vreemde dingen te gebeuren en onvruchtbare vrouwen worden zwanger nadat ze rituelen hebben uitgevoerd op deze heilige plek!

heilige boom in Kachikally, Gambia

heilige boom, Kachikally in Gambia

Een eindje verderop is de krokodillenpoel. Het viel me meteen op dat de poel een stuk kleiner was geworden net als het bos trouwens. Niet omdat alles in mijn herinnering groter was, maar ik had destijds een film gemaakt in Gambia, en ook hier had ik filmopnames gemaakt. Toen we weer thuis kwamen hebben we deze film bekeken en ik zag ik toch een groot verschil. Destijds zag ik er ook grote varanen lopen, jammer genoeg nu niet gezien!

De plaatselijke gids wilde ons meenemen naar een krokodil om deze te aaien, maar wij bedankten hem vriendelijk. Niet omdat we niet durfden, maar we vonden het gewoon niet nodig om er een te aaien. Rob zei: ”Jij vindt het toch ook niet leuk als je de hele dag op je bolletje wordt geaaid?” De gids moest lachen en respecteerde onze keuze, maar vroeg wel of we iets wilden doneren (uiteraard)

krokodillenpoel Kachikally in Gambia

In 2001 was er geen gids en heb ik de beroemde ‘Charlie’ geaaid. Ik vroeg ‘Çrocodile Dundee’ of deze voorste krokodil die we dus konden aaien ‘Charlie’ was. ”Nee, zei hij. Charlie is de grootste krokodil hier, hij is 2.80 m. Hij zwemt hier ergens rond”. Ik meende dat je alleen deze kon aaien, maar je kunt dus veel meer mannetjes aanraken. De vrouwtjes mag je niet aanraken. Zij kunnen gevaarlijk zijn omdat ze hun jongen of eieren beschermen! Zonder deze gids mag je de dieren niet aanraken, want hee zie jij het verschil tussen een mannetjes en een vrouwtjes krokodil? Ikke niet!

krokodil in Kachikally, Gambia

Er leven hier ongeveer 100 krokodillen!

krokodillenpoel in Kachikally, Gambia

Ik had hier veel toeristen verwacht, maar er was praktisch niemand. Alle tijd om dus even met de gids te babbelen. Ik vroeg hem hoe vaak ze per dag werden gevoerd. ”Iedere ochtend vóórdat de toeristen komen, om 8 uur. (wel fijn om te weten dat ze al gegeten hadden) Ze krijgen dan 250 kilo vis!” antwoordde hij. (dus niet 2x per dag, zoals ik in mijn andere reisverhaal had geschreven over deze krokodillenpoel) Hij liet me een filmpje zien op zijn mobiel. Net alsof hij eendjes aan het voeren was, maar dan anders. Ietsjes enger toch wel…De krioelende monsters stonden om hem heen met hun bekken wagenwijd open, happend naar de vis die hij in zijn handen hield. Op die manier zorgde hij ervoor dat iedereen zijn deel kreeg!

We bleven er niet zo lang. Ik had er een beetje een dierentuin gevoel bij, alleen ontbraken de hekken…

We liepen terug door het bos naar de uitgang. Onderweg zagen we nog meer krokodillen op het pad liggen. Verbaasd zag ik kippen met kuikentjes een halve meter langs een krokodil lopen…

kippen met kuikentjes, Kachikally in Gambia

Hoe is dit mogelijk dacht ik nog eens. Het kan toch ook een keertje misgaan? Eentje die zijn dag niet heeft, een die chagerijnig is, of tòch een beetje honger heeft? Het is inderdaad ook al een paar keer mis gegaan vertelde de gids mij vroeger… Er zijn daar mensen aangevallen en die konden het niet navertellen! In het verleden waren er geen speciale ‘oppassers’ die de dieren goed kennen.

Ik schrok me werkelijk rot toen één van de krokodillen op het pad bewoog. Het dier draaide zich om, net op het moment dat ik langs liep. Je ziet de sporen in het zand hieronder op de foto

krokodil op het pad, kachikally in Gambia

Heelhuids stapten we de auto weer in. Buba kende nog een leuk plekje voor een drankje en bracht ons naar een prachtig hotel aan een van de uitlopers van de Gambia rivier!

Apen zaten hier in de bomen en liepen over het terrein

aap in boom, Gambia

We hadden een prachtig uitzicht! Op de oevers van de rivier lagen krokodillen, sommige verscholen tussen het riet!

krokodillen in Gambia

krokodil in Gambia

krokodil Gambia

Sommige lagen in het water. Er was een steile verhoging gemaakt zodat de dieren niet op het hotelterrein konden komen. Deze krokodillen zou ik maar niet aaien…

Het was een schitterende dag geweest! De dag was begonnen bij de visafslag in Tanji. Vervolgens bezochten we een compound. We deelden lollies uit aan de kinderen die we tegen waren gekomen, bezochten Baobab Island, bekeken een schooltje in een ander compound en nog naar de krokodillenpoel. Ter afsluiting namen we een drankje aan de rivier en zagen nog meer krokodillen! Rond de klok van 6 waren we weer terug in ons hotel!

De volgende dag gingen we weer samen op pad. We maakten een wandeling door het vogel natuurreservaat. We raakten al snel de weg kwijt…

Dit en meer in een volgend reisverhaal!

Zou jij hier een krokodil aaien?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.