Tips

De magische kindertijd

Het is misschien absurd, maar ik kan nog steeds een hetzelfde geluksgevoel als dat van een kind krijgen als ik reclame voor allerlei soorten speelgoed zie. Terwijl ik toch ruimschoots een volwassen vrouw ben inmiddels. Ik weet niet precies waar het aan ligt. Wellicht heeft het met een nostalgisch verlangen te maken. Toch blijft het vreemd, want ik vind het helemaal prima hoe oud ik nu ben en hoef niet zo nodig weer jong te zijn. Maar er zijn geen andere soorten reclame waar ik meer op reageer. De mooie kleuren, de bijpassende muziekjes, de uitgelichte bijzonderheden van het speelgoed, zoals iets dat licht geeft of van kleur verandert als je het in water doopt: ik denk werkelijk bij al die reclames: ‘Dat wil ik!’ Terwijl, als ik in een speelgoedwinkel loop, ik niet overmand wordt door datzelfde gevoel. Toch blijven de verhalen die je las als kind en het speelgoed dat je had, altijd een sprankje van dat gevoel oproepen dat je als kind had. Magisch!

Muziek, geur en miniaturen

Het is eigenlijk net zoals met liedjes uit je pubertijd, vooral die periode dat je voor het eerst echt verliefd was. Als je nu weer de hits uit die tijd hoort of wat voor muziek dan ook die je toen veel luisterde, kan dat soms weer het gevoel geven wat je toen had.

Ook geur blijkt een belangrijke herinneringsdrager te zijn. Het is bijvoorbeeld weleens voorgekomen dat ik ergens weer even de geur rook van het vakantiehuisje waar we elke zomer naartoe gingen. Dat gaf me een gelukzalig gevoel. Het is jammer dat je geuren niet in een doosje zou kunnen opbergen om af en toe even aan te kunnen ruiken. Het gaat niet eens om alle mooie herinneringen die eraan vastzitten, maar vooral om weer even te kunnen voelen wat je toen voelde.

Zo voel ik me ook nog steeds erg verbonden aan mijn schleich smurfen. Als ik die mooie miniaturen weer tevoorschijn haal waar ik zoveel mee gespeeld heb, geeft me dat een heel blij gevoel. Al die verhalen die ik bedacht die de smurfen meemaakten, de liedjes die we samen zongen: ze hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn creativiteit!

Boerderij spelen

Een groot voordeel van je nog steeds zo goed kunnen identificeren met kinderen is natuurlijk dat het uitzoeken van cadeaus voor neefjes en nichtjes heel makkelijk is. Aangezien ik zo’n goede ervaring met de miniatuurfiguurtjes had en hoe dat je creativiteit kan bevorderen, heb ik een schleich boerderij tijdens de vorige sinterklaasviering aan de kinderen van mijn zus gegeven. Het is een fantastisch geheel met woonhuis, stal en dieren waar ze eindeloos samen of alleen mee kunnen spelen. Met de lier kan het hooi naar de zolder getransporteerd worden en vanaf daar weer via een luik naar de dieren verplaatst worden. De figuren zijn allemaal prachtig gedetailleerd en met de hand beschilderd. Je hoort het al: wanneer tante op bezoek is, speelt ze gezellig mee met de miniatuurboederij!