Reisverhaaltjes.nl

HERFST

OMGEWAAIDE WONDERBOOM

We hebben ruim drie maanden heerlijk weer gehad, uitstekend weer voor onze tropische planten. Daar is plotseling een einde aangekomen. Precies twee weken geleden was het nog erg warm en de volgende dag: Bam! In een keer was het herfst! Veel regen en na die harde wind van vorige week zijn veel planten omgewaaid, zoals je op bovenstaande foto ziet. Twee grote wonderbomen liggen helemaal plat. Jammer, want een tropische tuin is juist in deze maanden op z’n mooist. Waarschijnlijk zet ik volgend jaar niet weer wonderbomen in de tuin, of misschien één. Ik moet nog steeds wennen, dat we niet meer zo’n grote tuin hebben als in Oranjewoud.

In de achtertuin staat ook een wonderboom, die de laatste tijd vaker plat ligt dan rechtop staat.

wonderboom achtertuin ligt plat door de storm

De bladeren van de bananenbomen zijn door de storm van afgelopen week allemaal gescheurd.

blad van de rode tuinbanaan gescheurd door de storm

Achterhuis viel het allemaal nog wat mee, maar de voortuin zag er niet meer uit

rode tuinbanaan kapot door de storm

rode tuinbanaan kapot door de storm

bananenboom heeft gescheurde bladeren door de storm

gescheurd blad bananenboom door de storm

Gister was het redelijk mooi weer en ben ik vast wat gaan opruimen. Alle eenjarigen eruit gehaald, zoals de kattesnor en wat gesnoeid, maar de container zat in een mum van tijd vol.

Kattesnor

omgewaaide kattensnor

kattesnor

De container is vanmorgen weer geleegd. Deze week maar verder opruimen. Ik ga proberen de (winterharde) bananenbomen de winter door zien te krijgen. Ik zal deze dus moeten beschermen tegen de vorst. Ze inpakken dus. Hoe je dat doet kun je lezen in BANANENBOOM INPAKKEN. Een winterharde bananenboom zal onbeschermd kapot vriezen in Nederland, maar komt in het voorjaar weer terug. We hebben drie soorten in de tuin staan. Daarnaast staan er nog vier soorten die de winter niet overleven, ook niet wanneer je ze ‘inpakt’. Deze vier ga ik uitspitten, in potten zetten en binnen neerzetten. Tenminste als ik (Rob) ze eruit krijg, want het zijn behoorlijke joekels geworden. Als het lukt kan ik ze dan in mei volgend jaar weer in de tuin zetten en groeien ze verder!

De hele zomer heb ik nauwelijks iets aan de tuin hoeven te doen, maar zodra de vorst begint moeten alle bollen eruit. En dat zijn er nogal wat. Alle canna’s, alle colocasia’s, de voodoolelie en de canna banana. Ik zal nog heel wat containers met bladafval moeten vullen!

Stiekem vind ik het best wel lekker nu het weer wat minder wordt, het vroeger donker is. Kan ik me weer lekker bezig houden met andere hobby’s zoals scrapbooken! Afgelopen zaterdag zijn we even naar de Action in Heerenveen geweest voor leuke scrapbookspulletjes!

Vind jij het jammer dat de zomer voorbij is? Of vind jij het ook wel lekker dat we weer richting de winter gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.