Reisverhaaltjes.nl

LAMIN LODGE

Lamin Lodge in Gambia

Niet ver van het ABUKO NATUURRESERVAAT ligt Lamin Lodge. Verscholen tussen een mangrovebos aan één van de uitlopers van de Gambia rivier. In de verte lijkt het net een grote boomhut!

Het verharde pad naar deze lodge is gemaakt van oesterschelpen. Tegenwoordig is hier een oester´fabriekje´. De oesters zitten vast aan de wortels van de mangroven, die iedere dag door vrouwen bij eb verzameld worden. De oesters worden gekookt gegeten, maar ze worden ook tot poeder vermalen en gebruikt als cement. Wegens het grote kalkgehalte is het ook nog eens uitstekend kippenvoer!

Mangroven

mangrove bos bij Lamin Lodge, Gambia

De lodge is van mangrove hout gemaakt.

Ik was hier eerder. In 2001. Van een oesterfabriekje was toen nog geen sprake, tenminste niet zo grootschalig. Voor toeristen is het vooral een heerlijk lunchplekje waar je kunt genieten van het uitzicht op de rivier en de mangrovebossen. Toch wordt het niet overspoelt door toeristen. Het is er nog relatief rustig, al lagen er nu heel wat meer zeilboten en jachten voor anker.

De meeste toeristen, waaronder veel Nederlanders, komen nog steeds slechts alleen voor de stranden en zon naar Gambia. Het is niet ver vliegen, en voor 3 of 400 euro zit je al 9 dagen in Gambia (in de winter) inclusief hotel en ontbijt!

Lamin Lodge is opgezet door de voormalige Duitse zeezeiler Peter Losen, die in de jaren 80 in Gambia neerstreek na jaren de wereldzeeën bevaren te hebben. In 1986 opende hij het restaurant.

Toen we aankwamen rijden en Buba parkeerde kwam er al een gids op me af. Ik was de auto nog niet eens uit

“First we go to the oyster factory…”

Lachend maar toch een beetje geïrriteerd onderbrak ik de man en antwoordde: ”First we go to the restaurant!” (what a bitch!! haha)

We hadden geen interesse voor de grote bulten oesters die er lagen, maar vooral geen zin om verplicht naar iets te luisteren waar we geen belangstelling voor hadden en er uiteindelijk weer geld van ons afgetroggeld werd voor donaties of betaling aan gidsen waar we niet om gevraagd hadden. De man keek me verontwaardigd aan toen we hem straal voorbij liepen…

Ik schrok wel een beetje toen ik lodge zag. Het zag er oud en vervallen uit. Op instorten bijna… Zie ook de kopfoto.

Lamin Lodge in Gambia Aan de rivierzijde was het niet veel beter. Buba vertelde dat er kortgeleden brand was geweest.

Lamin Lodge, Gambia

Lamin Lodge in Gambia

We liepen de steile trap op naar boven waar je kunt zitten en heerlijk kunt genieten van de omgeving.

Voorkant:

Lamin Lodge, Gambia

uitzicht Lamin Lodge in Gambia

Achterkant

Lamin Lodge in Gambia

Het restaurant

Lamin Lodge in Gambia

Die stokken op tafel liggen er om de apen te verjagen. Ik hoop niet dat er ooit een aap hiermee een klap heeft gekregen… Apen zagen we er niet trouwens. Wèl katten! Zo lief!

katten in Lamin Lodge, Gambia

kat bij Lamin Lodge, Gambia

kat bij Lamin Lodge, gambia

Rob en ik bestelden koffie. Daar hadden we echt zin in. Buba wilde cola. Hij zat al een tijdje toen wij nog druk aan het rondkijken waren. De serveerster bracht hem even later een gebakken ei met friet. O, dat leek ons ook wel wat en bestelden hetzelfde. Tegen Buba zeiden we dat wij de boel wel betaalden. Ze hebben toch al zo weinig geld. Dan betaalde hij de koffie wel antwoordde hij. Dat wilden we niet. Toen hij zijn eten op had liep hij snel weg. Hij moest even iets uit zijn auto halen en kwam zo weer zei hij, maar we zagen hem niet meer terug haha. Wel grappig. Hij was misschien toch bang dat hij zelf moest afrekenen.

Naast lunchen kun je bij Lamin Lodge wandelingen maken, een boottochtje maken, veel vogels spotten of met een bootje de rivier opgaan om te vissen.

Het is een prachtig plekje!

uitzicht Lamin Lodge, Gambia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.