Reisverhaaltjes.nl

OLIFANT GEHAAKT

BEZIG MET MIJN GEHAAKTE OLIFANT

Helleeloejah! Mijn gehaakte olifant is af. Wat een karwei was dat. De hele maand juli ben ik er zoet mee geweest. Je moet je kop er goed bijhouden en heel veel tellen!

Sinds afgelopen winter ben ik ineens aan het haken geslagen en lid geworden van vele besloten haakgroepjes op Facebook. De mooiste dingen zie ik daar voorbijkomen. Veel meer dan gehaakte gordijntjes, kleedjes of truitjes. Ik zie er de mooiste knuffels, tassen, ingewikkelde persian dekens-spreien and so on.  Haken is helemaal niet suf of oubollig trouwens. Nee, het is hartstikke hip!

Begin dit jaar was ik begonnen met mijn granny square sprei.

lapjes sprei haken

Deze is nog niet af, maar ik zag ineens de Bollywood style olifant op FB. Ik besloot deze leuke olifant ‘even’ tussendoor te maken. We zijn zelf naar India geweest en hebben de versierde olifanten tijdens ceremonies wel gezien. (persoonlijk houd ik er niet van, omdat ik het dierenmishandeling vind) Maar deze gehaakte kop is toch superleuk?

gehaakte olifant

Deze zou ook leuk staan op onze slaapkamer, tussen onze andere souvenirs. Maar ik wilde hem wel in andere kleuren. Met blauwe tinten erin.

Het patroon stond in het tijdschrift  Simply haken van begin juli. Dit blad kocht ik bij AH, toen nog katoen, een haakpen nummer 2,5 en 3,5 en enthousiast ging ik aan de slag.

Het patroon bestaat uit zeven pagina’s.

patroon Bollywood olifant uit Simply haken

Het moet in rijen en toeren gehaakt worden. Ik wist het verschil niet eens…

De kop en slurf worden in één stuk in vasten gehaakt. In vasten. De makkelijkste steek op de losse na. Dat moest lukken toch? Op You Tube bekeek ik voor de zekerheid een filmpje hoe een vaste wordt gehaakt.

Toch ging het verkeerd…

slurf olifant gehaakt

Daar kwam ik pas achter toen ik de slurf bijna af had. Nooit geweten dat je door beide lussen moet steken. Ik stak alleen door de achterste lus… Ik besloot het hele slurfgeval weer uit te halen.

Dit is beter

 gedeelte slurf olifant gehaakt

Al snel kreeg ik in de gaten dat het helemaal niet zo makkelijk was. Ik volgde het patroon maar miste mijn inzicht en ervaring. De fouten die in het patroon stonden maakte ik dus ook en ik merkte dat pas toen de hele slurf/kop klaar was. Ik kwam niet uit…

De kop en slurf

olifant haken

De kop moest ik weer helemaal uithalen…

De boven/achterkant kop wordt gesloten door een dubbele cirkel waar je karton tussen moet doen voor de stevigheid. Deze cirkel moet je dus twee keer haken

cirkel voor de gehaakte olifant

Vervolgens haakte ik de stootranden en bevestigde ik deze aan de kop. (na een keer of vijf lukte dit) De olifantenkop kon nu gevuld en gesloten worden

gehaakte olifant

Het begon er al op te lijken. Ik had niet genoeg vulmateriaal en moest bijkopen. Er ging meer dan een hele zak in. Rob vroeg of dit een inktvis was… (zucht, mannen….)

Ik ging verder met de oren, ogen en de ruches voor op het voorhoofd

ruches voor op de gehaakte olifantenkop

De eerste kralen werden gebruikt. Hoewel ik het maar moeilijk vond allemaal, werd het toch steeds mooier.

De ogen

oog voor de gehaakte olifant

Intussen had ik al een paar keer nieuwe katoen opgehaald. Ik had niet genoeg. Tuurlijk was de lichtgrijze katoen op die ik voor een euro per bol bij de Xenos had gehaald… Ik besloot de oren toen maar donkergrijs te maken. Stond niet verkeerd.

De hangende sierelementen

hangende sierelementen voor gehaakte olifantenkop

De cirkels zijn twee keer gehaakt, er moet ook karton tussen

Uiteindelijk nog de sterren en de bloemen. Ik dacht de makkelijkste onderdelen. Nou, forget it. Ik volgde precies het patroon bij de grote bloemen, maar het klopte voor geen meter. Officieel horen ze groter, maar ik vond het wel goed zo

bloemen voor op de gehaakte olifantenkop

Alle losse onderdelen zijn klaar

alle losse onderdelen voor de gehaakte olifantenkop

Restte nu alleen nog alles erop te naaien. Dat vond ik geen leuk werk, rotwerk zelfs. Het resultaat verdient ook zeker geen hoofdprijs voor netheid, maar ik vind mijn olifant toch best geslaagd. Ik ben er blij mee!

bollywood, olifantenkop gehaakt

Hoe vind je hem?

Ik ga nu eerst mijn sprei afhaken en daarna wil ik nog dromenvangers maken en een vliegengordijn!

Haak jij weleens?

 

4 gedachtes aan “OLIFANT GEHAAKT

  1. Astrid

    Bedankt voor jouw uitleg! Eindelijk kan ik verder haken aan de slurf.
    Het is zo verwarrend beschreven vind ik.
    Mercikes… ook voor jouw foto s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.