Reisverhaaltjes.nl

TRACHYCARPUS FORTUNEI

TRACHYCARPUS FORTUNEI

Trachycarpus Fortunei, een hele mond vol. Misschien heb je nog nooit van deze naam gehoord, maar deze palmsoort ken je vast wel. Het is in Nederland namelijk de meest verkochte palmboom. Deze palm is winterhard en kan wel tegen 18 graden vorst!

Oorspronkelijk komt de Trachycarpus uit China en Japan. Zelfs hoog in het Himalaya gebergte groeit deze palmboom. Vandaar dat hij het ook uitstekend doet in ons klimaat. Al houdt de palm niet van teveel water in de winter!

Nu hebben we al meer dan 10 jaar deze palmsoort in onze tuin, maar nooit eerder hebben we er een in bloei gehad. Ik wist zelfs niet eens dat dat kon in Nederland. Ik was dan ook zeer verbaasd toen er rond april ineens een soort zaaddozen tevoorschijn kwamen. Op internet las ik er meer over.

De hele maand mei en juni stond onze Trachycarpus in bloei!

trachycarpus fortunei in bloei, in onze tuin

Deze palmsoort is twee-huizig. Dat wil zeggen dat er afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Een alleenstaande Trachycarpus kan zichzelf nooit vermeerderen. Stekken kun je ze helaas ook niet!

De mannelijke kan geen zaden aanmaken, alleen stuifmeel verspreiden. De vrouwelijke kan vruchtjes en zaden aanmaken, alleen als er bestuiving plaatsvindt door een mannelijk exemplaar.

Het is een beetje moeilijk te zien welk geslacht de palmboom heeft, maar de mannelijke bloem hangt, heeft zichtbare meeldraden, er valt stuifmeel af, en is geel van kleur. De bloemetjes staan heel dicht op elkaar!

De vrouwelijke bloem is meer rechtopstaand, heeft geen zichtbare meeldraden en is groen-wit van kleur. Er is nog plaats tussen de bloemetjes, zodat er ruimte is na de bevruchting voor de vrucht!

Wij hebben dus een mannelijk exemplaar in onze tuin!

trachycarpus fortunei in bloei

Wel bijzonder he? Zoiets verwacht je alleen in het buitenland toch? Niet in Nederland. Maar het kan dus wel!

trachycarpus fortunei in bloei

Lees ook mijn verhaal PALMBOMEN. In dit artikel kun je meer lezen over andere soorten palmen!

Heb jij ook een Trachycarpus Fortunei in je tuin staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.