Reisverhaaltjes.nl

VORST IN HET LAND

TROPISCHE PLANTEN MOETEN BINNENSHUIS OVERWINTEREN

We werden al een aantal dagen gewaarschuwd: Het zou gaan vriezen!!

Dat betekende dat ik als de donder mijn tropische planten binnen moest halen. Dat heb ik gistermiddag gedaan. Ik dacht dat doe ik wel even, maar dat ‘even’ ging wel wat langer duren. Er stonden namelijk nogal wat planten in de tuin, die de winter niet zouden overleven.

De planten in potten had ik snel binnen, al moesten de potten eerst wel schoongemaakt worden. Niet mijn favoriete hobby. Ik ontdeed de bladeren van spinnetjes en losse blaadjes van andere bomen/planten en verwijderde enkele slakken(huisjes) die onder de rand van de bloempotten wilden overwinteren. Zij mochten een ander winterverblijf gaan uitzoeken! Vorig jaar had ik zo nu en dan een slakkenspoor in huis…

De volgende klus was heel wat zwaarder: planten uit de grond spitten en in potten zetten. Bewapend met een schep, een mes en de container ging ik aan de slag. Oh ja, ik had handschoenen aan….eventjes… Ik werk altijd liever met blote handen. Gevolg dat mijn handen er daarna niet meer uitzien en ik meestal wel een paar nagels breek. Maar het uitspitten ging redelijk vlot, de grond was behoorlijk nat van de vele regen van vorige week.

De bananenbomen moest ik eerst van blad ontdoen, vandaar het mes. De planten waren allemaal enorm gegroeid en ik kreeg al snel in de gaten dat de potten met de natte grond en grote planten voor mij nauwelijks meer te tillen waren. Ik zou deze potten nooit boven krijgen. Op Rob hoefde ik niet te rekenen, want die was vorige week door zijn rug gegaan. Wat een timing…

Ik kwam op het heldere idee om (verhuis) ‘hondjes’ te gebruiken. Dat zijn een soort ‘skateboards’. Een dikke plaat hout met wieltjes eronder. Op die manier kreeg ik alle planten binnen. In de bijkeuken tenminste, en daar moeten ze de hele winter maar blijven staan dacht ik zo

tropische planten naar binnen

Erg fijn vind ik dit niet, ik had ze liever op de slaapkamers gehad. Maar goed, zo hebben we er ook geen last van. De planten zijn ruim een meter hoog en hebben grote bladeren. Mijn ervaring is dat de bladeren al snel lelijk worden, verdrogen. Ze worden er niet mooier op binnen, maar dood gaan ze meestal niet. Water zullen ze nog maar nauwelijks krijgen. Af en toe een drupje. Ze kunnen beter te droog dan te nat overwinteren en ze moeten redelijk koel gehouden worden. De bijkeuken is geïsoleerd, maar er staat geen kachel. Ik hoop maar dat het goed komt zo!

kamerplant binnen overwinterenÉén van de twee grote rode tuinbananen staat bij de voordeur

rode tuinbanaan binnen overwinteren

De andere heb ik in de tuin moeten laten staan, ik heb geen grote pot meer. Zonde, want deze gaat het niet redden. Ze kunnen absoluut niet tegen vorst!

rode tuinbanaan

De banaan die ernaast staat is winterhard. De stam zal afsterven wanneer ik deze niet inpak, maar de plant komt volgend jaar wel weer terug!

Verder staat de voor-en achtertuin nog vol met Canna’s, Canna-Banaan en Olifantsoor. Deze planten kunnen nog wel een paar weekjes blijven staan. Ze gaan niet meteen dood door een paar graadjes vorst. Straks snijd ik ze tot een centimeter of 10, 15 boven de grond af, laat ze zo nog een paar dagen staan en dan moet het hele spul uit de tuin gespit worden. Dit zijn allemaal bollen en knollen en die moeten droog, koel en in het donker overwinteren. Ze gaan allemaal in kisten naar de zolder!

Nu staan de Canna’s nog te bloeien!

canna's nog in bloei, november

canna's in bloei, november

De foto’s heb ik net gemaakt. Het heeft vannacht gevroren en je ziet dat dat geen enkel probleem is. Ook voor de olifantsoor niet!

olifantsoor

olifantsoor

Op het moment staat de KLOKWINDE  nog volop in bloei. Er zitten nog tientallen knoppen in. De plant kan slecht vorst verdragen, dus deze gaat straks helemaal de container in. Het is een eenjarige klimplant die in de zomers meters groeit. Wel tien meter en wel honderd grote bloemen produceert!

klokwinde nog vol knoppen, november

De bloem is eerst wit, daarna lila en uiteindelijk donkerpaars!

klokwinde in bloei, november

Nog een plant die straks de container ingaat is de Brugmansia. Ik heb voor deze grote plant geen ruimte meer in huis, en ook geen grote pot meer…

brugmansia, november

De rest in de tuin mag blijven staan. Sommige planten blijven groen in de winter en sommige planten verdwijnen, maar komen in het voorjaar weer terug!

Een paar weken geleden heb ik de VOODOOLELIE bollen al uit de tuin gehaald. Ik had twee kleine bolletjes gepoot die nu minstens 5x zo groot zijn geworden. Ze staan in de kelder en je ziet dat de bol alweer begint te ontspruiten

voodoolelie bol

Naast de twee bollen vond ik heel veel nieuwe bolletjes in de grond!

voodoolelie bolletjes

Gister heb ik de twee bollen van de ananas planten eruit gehaald. Ook enorme bollen geworden. Dat worden volgend jaar enorme planten

ananasplant bol

Ananasplant (eucomis)

voortuin tropisch

Ik moet zeggen, dat ik alles erin zetten in het voorjaar leuker vind, dan alles eruit halen in het najaar…

Vannacht heeft het dus gevroren. De eerste vorst hier in Sneek volgens mij. Rond een uur of 8 ging ik met de hond wandelen, dik ingepakt natuurlijk, want Ik heb een hekel aan kou! Ik hoorde hier en daar auto’s ‘warm draaien’ en zag mensen de ruiten van hun auto’s krabben. Wel weer even wennen hoor. Voordeel is dat het prachtig zonnig weer is, met een strakke blauwe lucht!

Nou het tuinseizoen loopt met de komst van de vorst ten einde. Misschien wel het laatste tuinverhaal dit jaar… Het was een uitstekende zomer voor mijn tropische planten! Alles groeide als een tierelier door de vele zonuren en er viel genoeg regen. Heel bijzonder was dat ik totaal geen last van slakken heb gehad!

Heb jij je tuin al winterklaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.