Reisverhaaltjes.nl

WAARSCHUWING VOOR KATTENBEZITTERS

ONZE POES AYLA

Afgelopen donderdag hebben we onze poes Ayla in moeten laten slapen. Zo triest. Ze was nog maar zeven jaar…

Een week of drie geleden kwam Ayla ineens niet meer thuis. Dat viel niet meteen op want ze heeft eigenlijk de hele zomer ergens buiten een slaapplekje gehad. We konden niet ontdekken waar dat was. Ze kwam zelfs soms ´s nachts niet eens thuis. Het was ook zo mooi weer de afgelopen maanden. Maar wel zagen we haar in de ochtend en aan het eind van de middag  thuiskomen om te eten.

Die maandag, zo´n drie weken geleden zagen wij haar de hele dag niet. Ook niet toen we naar bed gingen. Toen ze er de volgende dag nog niet was ben ik gaan zoeken. Ik was nu toch wel ongerust!

Dat deed ik ook de dagen die volgden. Ik belde het dierenasiel op en de dierenambulance. Ze kon tenslotte ook aangereden zijn. Maar nee, er was niet zo´n poes binnengebracht. Ik liep de hele buurt af en vroeg iedereen of ze Ayla hadden gezien. Ik vermoedde dat ze ergens bij iemand opgesloten zat. De afgelopen 7 jaar was ze nog nooit een dag en een nacht weggeweest.

Na een dag of vijf zeiden Rob en ik tegen elkaar: die zien we niet meer terug…

Ik wist dan ook niet wat ik zag toen ik de zesde dag Ayla ineens weer aan zag komen wandelen. Ze was sterk vermagerd, zwak en hing drie kwartier boven de waterbak. Ons vermoeden dat ze ergens al die tijd opgesloten had gezeten klopte waarschijnlijk.

Ik haalde lekkere blikjes vleesvoer zodat ze kon aansterken. Vooral de Sheba varianten vond ze erg lekker. Ik zag haar vaak bij de waterbak. Ik maakte me geen zorgen. In het begin had ik niet  in de gaten dat ze voornamelijk de saus oplikte en het vlees eigenlijk liet liggen. We hebben nog een poes en een hond en die aten er ook van. Later gaf ik de dieren allemaal apart eten, in verschillende ruimtes. Toen viel het me wel op dat ze wel graag eten wilde, maar ze niet of nauwelijks at. Het werd iedere dag minder. Ik probeerde van alles. Plakjes worst, kaas, alle smaken blikvoer, Brinta, kattenmelk. Alles lustte ze, maar ze at overal maar bar weinig van. Totdat ze helemaal niet meer at. Toen werd ze eigenlijk al snel zieker en zwakker en belden we de dierenarts voor een afspraak.

De DA constateerde dat Ayla een behoorlijke leverschade had opgelopen. Doordat ze die zes dagen niks had gegeten…

Een kat kan namelijk absoluut niet zonder eten. Okee, één dagje wel, maar twee of drie dagen kan al fataal zijn! Dat heb ik nooit geweten!

Wanneer een kat een paar dagen of langer niet eet ontstaat er een energietekort. Elk dier gaat bij een energietekort over op het verbranden van lichaamsvet. Bij katten loopt er echter iets mis bij deze vetverbranding. Om een nog onbekende redenen gaat een kat het afgebroken lichaamsvet weer opslaan in de lever, in plaats van het te verbranden tot energie. Met alle gevolgen van dien.

Door de enorme opslag van vet in de lever raakt het normale leverweefsel, maar ook de galgangen in de verdrukking. Omdat er geen gal afgevoerd kan worden ontstaat er galstuwing. De lever kan dan zijn normale functies zoals ontgiften van het lichaam, de aanmaak en verteren van eiwitten en de aanmaak  van bepaalde vitaminen niet meer goed vervullen. De kat wordt steeds zieker, steeds misselijker en krijgt minder zin om te eten. Hierdoor wordt het energietekort alleen maar erger, gaat de vetverbranding door en komt de kat in een vicieuze cirkel terecht. De kat heeft dan leververvetting (lipidose)

Iedere kat kan dit krijgen! Het komt meer voor bij poezen en bij te dikke katten! De belangrijkste oorzaak van leververvetting is wanneer de kat te snel afvalt. Daarom is het van extreem belang om je kat alleen onder begeleiding van je DA af te laten vallen!

Een kat kan door verschillende oorzaken minder of stoppen met eten. Zowel door lichamelijke of geestelijke oorzaken:

Wisseling van voer, de eigenaar is op vakantie, een ander huisdier in huis, een verhuizing. Dit zijn mogelijke oorzaken. Stress dus!

Lichamelijke oorzaken: wanneer je kat de niesziekte heeft, maag-en darmontstekingen, alvleesklierontsteking, of suikerziekte. Iets heeft er dus voor gezorgd dat de kat even slecht of helemaal niet eet. Soms is er helemaal geen duidelijke oorzaak te vinden waarom een kat niet eet…

In ons geval heeft Ayla in die 6 dagen geen eten gehad en is er leververvetting ontstaan…

De symptomen van leververvetting zijn : niet of nauwelijks eten, braken, sloomheid en zwakte. (Onze kat braakte overigens niet)

Een kat  MOET dus elke dag eten!

Eet jouw kat een paar dagen niet ga er dan mee naar de DA zou ik je aanraden. Het is zaak dat in de eerste plaats de kat weer gaat eten. Onder dwang. Het eten kan via een spuitje in zijn bek gespoten worden, maar soms moet het dier opgenomen worden in de kliniek en door middel van een neussonde of slokdarmsonde gevoerd worden. De totale behandeling van een kat met leververvetting kan weken of maanden duren!

De DA onderzocht Ayla en voelde een veel te grote lever. De schade was al te groot en zij zou haar niet meer beter kunnen maken… Ze kon het nog wel twee weken zo volhouden zei de DA , maar het is een vreselijke dood..

We konden haar ter plekke in laten slapen, maar dat wilde ik absoluut niet. Door de autorit was ze gestrest en ik wilde niet dat ze met stress zou overlijden. Ik wilde dit thuis laten doen, in haar vertrouwde omgeving. Dus Ayla ging weer mee, terug naar huis.

Die avond zat Ayla nog lekker naast me op de bank. Haar laatste avond, maar dat wist zij niet… Ik vind het altijd weer moeilijk om voor een dier te beslissen, maar aan de andere kant is het ook fijn. Zo voorkom je dat je dier nog langer onnodig lijdt.

De volgende dag kwam de dierenarts op afgesproken tijd. Ayla sliep eigenlijk alleen nog maar, het ging iedere dag slechter. De DA, een jonge vrouw was ontzettend lief en nam er maar liefst een uur en een kwartier de tijd voor! Ze vertelde alles wat ze deed en ik kon haar alles vragen!

Ayla is heel rustig en respectvol ingeslapen. Het gaf me toch een goed gevoel maar achteraf is het natuurlijk wel heel erg triest. Ik heb werkelijk nooit geweten dat een kat absoluut niet zonder eten kan. Ik dacht altijd dat water het belangrijkste was… Nooit eerder hoorde ik over leververvetting bij een kat. Toch sterven hier enorm veel katten aan!

We zijn nu een paar dagen verder en natuurlijk mis ik haar. Ayla was een hele lieve kat die altijd bij me kwam om kopjes te geven. Ook de andere kat en hond kregen dagelijks vele kopjes van haar, tot grote ergernis van de hond haha. Onze hond is net zo groot als een kat en Ayla was nogal bedreven en volhardend met kopjes geven en volgde de hond dan heel lang. ’s Winters lag Ayla het liefst naast me op de bank om lekker gekriebeld te worden

Ayla onze poes

Ayla in 2011

Onze poes Ayla

Had jij weleens over leververvetting bij katten gehoord?

 

 

 

 

2 gedachtes aan “WAARSCHUWING VOOR KATTENBEZITTERS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.